,,…..Czerwoniutkie, okrąglutkie i do tego są smaczniutkie. Same z cukrem lub w śmietanie , w galaretce, albo pianie. Przyciągają, zachwycają…..wszystkim dzieciom radość dają”.
Sezon truskawkowy w pełni. I chociaż małe, czerwone owoce są dostępne przez cały rok, najsmaczniejsze i najzdrowsze są na przełomie czerwca i lipca. Wraz z dziećmi uczciliśmy pełnię truskawkowych zbiorów organizując Dzień Truskawki. Ten dzień dzieci spędziły na zajadaniu czerwonych i słodkich truskawek. Podczas zajęć dowiedzieliśmy się, że truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut oraz jakie dania i przetwory można z niej wytworzyć. Rozwiązywaliśmy zagadki, tworzyliśmy truskawkowe prace plastyczne, liczyliśmy, dodawaliśmy i odejmowaliśmy truskawki. Tego dnia było u nas baaaardzo truskawkowo.
autor: Agnieszka Bujak